Mosómedve látása

mosómedve látása
  • Mosómedve | PécsZoo
  • Súly A nemek egyformák, bár a hímek kissé nagyobbak.

A fajt prémje miatt Európában és Ázsiában több helyen mosómedvefarmokon tenyésztik, az ezekről elszökött példányok jól alkalmazkodtak az új körülményekhez, napjainkra a természetben is elszaporodtak. A mosómedve sokféle élőhelyhez könnyedén alkalmazkodik, az ember közelségét is jól tűri.

mosómedve látása

Legszívesebben nedves, fás területeken él, de megtalálható szántóföldeken, városszéli és városi területeken is. Vackát barlangokban, bányákban, faodvakban, mosómedve látása épületekben, istállókban vagy házak rejtett mosómedve látása rendezi be.

A meleg trópusi területektől egészen a hideg éghajlaton található füves síkságokig mindenütt megtalálható. A faj legfőbb ismertetőjegye az arcán található, szemeit körülvevő fekete maszk, és a bozontos farkát díszítő fekete gyűrűk.

mosómedve látása

Alapvetően éjszaka aktív állat, de ahol nem zavarják, nappal is járhat táplálék után. Hallása, látása és szaglása kitűnő.

Try Not To Laugh Challenge - Funny Cat \u0026 Dog Vines compilation 2017

A mellső mancsa hasonló az emberi kézhez, tapintása kifinomult, érzékeny. A mellső és hátsó mancsán egyaránt öt lábujj található.

mosómedve látása

Bundájának színe élőhelyenként változó, a szürkétől a vörösesbarnáig terjed. Az állat testhossza cm, a farok hossza cm.

Életmódja[ szerkesztés ] A mosómedve alapvetően éjszaka aktív, magányos faj. A nappalt általában összegömbölyödve tölti a fák biztonságos lombkoronájában lévén kiváló mászó vagy egy sziklahasadékban. Emellett nagy eséseket is képes elviselni.

Kiváló úszó és mászó, látás 0 75 olyan tartózkodik a fák ágai között. A mosómedve mindenevő, opportunista a legnagyobb mennyiségben jelenlévő, a legkönnyebben elérhető táplálékot fogyasztó állatfaj. Az ivarérettséget a nőstények egy évesen, a hímek mosómedve látása két évesen érik el.

mosómedve látása

A szaporodási időszak februártól- júniusig tart, a legtöbb párzás márciusban figyelhető meg. A párzási időszakban a hímek növelik a mozgáskörzetüket, hogy minél több nősténnyel találkozzanak. Mivel alapvetően magányos állatok, a párzás után a nőstények és hímek között nincs kapcsolat.

mosómedve látása

Általában évente egyszer szaporodnak. Az alomde leggyakrabban 4 kölyökből áll.

Magyarországon nem védett A vízpart közeli fás és bokros területeket kedveli, ahol leginkább éjszaka mozog, ám rendkívüli alkalmazkodóképességét mutatja, hogy manapság már a nagyvárosokban is megjelenik, ahol a felborított kukák jelzik a jelenlétét. A meleg trópusi területektől mosómedve látása a hideg füves területekig sokféle élőhelyen megtalálható. A legjellemzőbb jegyei a szemei körül található fekete, maszkhoz hasonló foltok, valamint a bozontos, gyűrűmintás farka. Tapintása nagyon fejlett, mellső végtagja hasonlít az emberi kézre, mellyel táplálékát felveszi, mielőtt a szájába rakja.

A vemhesség napig tart. Az utódok vakon és a legtöbb méhlepényes emlős kölykéhez képest szokatlanul gyámoltalanul jönnek a világra, szemük csak naposan már nyílik ki.

mosómedve látása

Prémje gazdasági szempontból jelentős, néhány területen húsát mosómedve látása. A mosómedve károsíthatja a gyümölcsösöket, illetve a kukoricaterményt. Néhány betegség terjedésében is nagy szerepe van, mint például a veszettség, erdei pestis.

  • Mosómedve (Procyon lotor), Mosómedve látása
  • Eredetileg Amerika lakója volt, de elvadult példányai Európa területén is életképes populációkat hoztak létre.

Korábban kedvelt hobbiállat volt, jelenleg azonban -mivel invazív állatról van szó- Magyarország területén magánszemélyek számára tilos a faj otthoni tartása!

Olvassa el is